Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Jom Exchange Link!!

Isnin, 22 September 2014

Getting Nervous

Bismillahirrahmanirrahim... sekian lama memencilkan diri bukan kerana merajuk dihati.. tapi tatkala sibuk akan urusan duniawi... semakin lama semakin sibuk.. sibuk mencari rezeki..sibuk menyiapakan kerja di ofis.. sibuk menguruskan urusan peribadi.. sehingga terleka akan urusan akhirat.. diri ini hanya insan biasa yang mempunyai kudrat utk kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. hinggakan kais malam makan malam.. berhempas pulas mencari rezeki yang halal.. kadangkala ketamakkan mendatangi otak dan hati mulai tergugat.. kadangkala ingin berlari jauh menenangkan fikiran.. memikirkan tanggungjawab sebagai anak.. sebagai adik.. sebagai tunang.. sebagai pekerja.. lalu memendamkan segala kekusutan fikiran.. kadang-kadang terlintas di fikiran ini akan masa hadapan yang belum pasti.. tapi terlalu jauh hingga menyeksakan fikiran...

3 bulan.. 2 bulan.. 1 bulan.. mulai gugup.. gugup dari segi kewangan dan fikiran... anasir-anasir nakal mulai menganggu fikiran ini..  kadangkala otak pun penat untuk berfungsi.. berfungsi dengan normal.. asyik memikirkan masalah hinggan fizikal turut bermasalah.. bermasalah pula untuk mengecilkan fizikal yang comel ini.. entahkan turun entahkan tidak.. tangkap muat ajalah nanti...

bila semakin hampir, otak semakin tenat.. tenat dengan pertanyaan itu ini.. usaha mencari sana sini.. tapi bila lambat.. kita dimarahi.. usahlah begitu sayang.. hargailah usaha murniku ini.. walaupun nampak senang asyik menekan butang keyboard ini.. juga memerlukan kekuatan otak.. bukan sekadar tekan keyboard membabi buta.. itu bukan kerja namanya..

semakin hampir otak semakin ligat utk menyimpan data-data yang diperlukan.. bermacam-macam benda yang perlu utk diingati.. data perlu disimpan dan digunakan bila tiba waktunya.. satu-satu benda hendak diselesaikan.. tetapi banyak dalam masa yang sama juga.. entahlah.. terlalu banyak benda otak ini fikirkan... sehingga sesak hingga tak jumpa jalan keluar dari otak ini...fikirkan cara mengecilkan badan la.. fikirkan cara mencari duit.. fikirkan design-design kad kahwin.. fikirkan tempat berbulan madu... fikirkan barang-barang yang diperlukan.. fikirkan itu.. fikirkan ini.. kadang-kadang terasa singkatnya waktu.. kadang-kadang terasa lambat pula masa berlalu..

ayuh, selesaikan mana yang boleh dulu.. mana yang penting dulu.. jangan terburu-buru.. jangan tergesa-gesa.. aturkan semuanya agar lancar..


Jumaat, 14 Mac 2014

Young Hypertension Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم


Baru ni ahad tu aku ke klinik.. disebabkan sakit dibahagian belakang kepala.. petang tu aku g jogging.. jauh juga lak kali ni.. penat tu mmg ada.. balik tu mmg tertido terus.. bangun tido ja terus sakit belakang kepala... so en tunang pun bagi cadangan ke klinik.. in case tak sihat gak, leh amik mc untuk esok..

so pergi la ke klinik kesayangan en tunang ni.. haha klinik tejani kt tg bungah.. kira ni dah last patient... so masuk tu doc pun memulakan temuramahnya.. lepas g tau sekian2.. dia pun check BP (Blood Pressure).. jeng jeng jeng.. xdpt bacaan.. so pam lagi.. still xleh.. dah 3 kali pam.. tukar yang lain kot2 rosak.. then pam 2 kali lagi still xleh read.. then tukar digital.. sekali pam tu.. tu dia... 253/140 (lupa bawah lebih kurang cam tu la..) milkysmileha.. mau tak kena marah dgn doc tu.. dia tanya lagi ada rasa pening tak.. aku kata tak rasa pening.. cuma rasa nak muntah 2 3 hari ni.. so doc pun bsg2.. then suruh p amik urine nak test lak.. hbs setle semua.. dia suruh dtg balik sok pagi utk check up skali lagi.. dia bagi la ubat for vomit, pening, pain killer n for kurangkan darah... n mc mestilah dapatkan... milkysmile

p/s : berbekas tgn aku jadi line2 merah sbb kena pam smpai brapa kali.. milkysmile

pastu keesokkannya.. g lagi klinik tu.. doc lain plak.. shift lain kan.. so check BP.. ha.. mmg xtrn.. apa lagi... "I akan keluarkan surat, u bawa ke hospital for check up selebihnya".. baik lah doc.. si tunang dah dok panik dah.. aku lagi la... kena admit ka x ni.. uwaaaa... serius aku takut kalo kena admit.. then dia hantar aku balik rumah, dia terus ke tempat keja untuk amik leave utk teman aku ke hospital esok tu.. 

so utk bahagian di hospital.. kita sambung next post ya.. haha.. milkysmile

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Daisypath - Wedding