Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Jom Exchange Link!!

Khamis, 15 Disember 2011

4tune Club

pernah dengar tak 4tune club ni? aku dah register ari tu.. dalm bulan 5.. masa tu aku ngan bf pergi tesco jelutung (Penang).. then ada booth diorg wat pakej.. aku ngan bf p ushar2 la.. sbb tahun dpn nk g melancong with family senang skit kononya..

so orang tu pon terang la semua.. dia kata kena byr RM60 deposit dulu.. then balance byr ansuran bulan2.. tapi lepas seminggu pon kitorang x terima no akaun yg nak kena bayar ni.. bf aku kata burn ja la RM60  tu.. kalo kena tpu RM60 xpa la. nak wat cam na kan.. so kita pon abaikan la benda ni..

lepas tu... jeng..jeng..jeng.. ari ni tetiba private no masuk pukul 2 lebih macam tu.. dia kata call from mahkamah dr putrajaya.. aku time tu tengah bz keja.. so bila dengar dri mahkamah aku dah panik dah.. tetiba lak kan.. takut la juga.. dia kata surat saman tu akan dikeluarkan esok. surat saman from 4tune. nak saman RM10 000 katanya.. aku dah kecut perut.. erk.. awat sampai macam tu kan. dia kata dia cuma lawyer saja. nak tau lebih lanjut kena call no ni.. 016-211 0264. en kamarul zaman. katanya lawyer company 4tune tu la.

aku pon kol la no tu.. dia pon kata la surat saman akan dikeluarkan dlm masa 2 minggu . dia kata once surat saman dikeluarkan aku kena naik mahkamah.. gila nak ke kl sana semata2 benda ni.. dia kata kalo tak mau kena sama RM10 000, kena wat pembayaran full ari ni sebelum pukul 4.30.. gila. aku kata mana nak cari sampai RM1538 time tgh bln ni... so dia kata dia akan sms no akaun n nama penerima akaun (CIMB 0601 072627 4059 SPARK BIZZ CONSULTANCY)  kat no aku. dia kata kalo wat bayaran inform dia balik. if tak wat abaikan, tp surat saman akan sampai.

aku dah la kat ofis. dengan panik pasai benda ni.. sampai dah menangis dok pikir mana nak cari duit. then aku try kol makcik aku minta pinjam kat dia. manager aku baik hati ni tolong kuarkan duit dia dulu nak pergi bank in kan untuk aku sbb aku xda transport.

then aku call bf aku cita kat dia. dia minta no fon yang htr no akaun tu. sementara manager aku dah sampai bank, tapi dia call husband dia dlu. husband dia keja bank. husband dia kata jangan panik. takut kena tipu. so manager aku call aku bagi tau. n the sama time aku search kat internet company ni spark bizz consultancy. aku baca kat sini .. aku call manager aku cepat2.. Ya Allah.. nasib baik dia tak bayarkan lagi.. sebab dia pon terfikir juga husband dia kata maybe tipu. aku baca kat link tadi tu.. kes dia sebiji macam aku.. awatlah aku tak tergerak hati nak check dulu sebelum manager aku ke bank... tapi nasib baik manager aku pon tak bayar lagi..

then aku call bf aku ajak ke balai polis untuk report. u know what, at the same time orang tu msj aku tanya dah wat bayaran?.. aku reply kata belum terima no akaun. then dia htr another no akaun 5140 6634 2376 MBB REAL GRAND SYNERGY SDN BHD. aku pon layankan msj dia. aku tanya nak kena wat byrn mana satu akaun. awat nama lain2.. then dia kata mana2 pon boleh sebab company n anak company. aku kata ok. kalo tak sempt gak pgi2 saya pergi byr ye encik.

lepas tu dia msj tnya dah wat byran. aku geram la.. dah la tipu lagi tanya byk. aku kata dah wat. dia tnya bank mana, aku kata cimb. then dia minta jmlah. aku kata rm 1550. aku kta tapi tak da resit la. pas tu lama sikit dia msj kata belum terima. aku kata amik masa 3hari sbb aku byr on9. lepas tu ada satu no ni kol 095131007. Perempuan pulak. dia tanya boleh cari N********i.. nama aku la. then aku kata sapa tu. dia kata from 4tune club. aku kata silap no. dia kata  oo.. ya ka.. then trus letak. sempoi.. tak da budi bahasa kan..

so sambungannya aku sambung nanti..

p/s : berfikir sebelum bertindak. JANGAN PANIK.

20 komen yg ikhlas:

blacklacuna berkata...

Salam,

Saya Faiz, kita hadapi masalah yang sama, cuma saya baru kena 29 Disember lepas.

Ade "private no." call sy, dia cakap pasal saman 10k, kate nk blacklist la kalau tak bayar. Then saya cakap la "hai, kter sesame Islam, takkan sebab bayaran tertunggak yg berape sen je pihak awak nak saman smpai 10k?!!!". Pastu die suh saye kol en "Kamarul" bernombor 012110264. Pastu die mintak bayar RM1600 then terus setel die nak tarik balik saman tu.

So sy cuak la, sok sy bayar, then btau die. Die cakap ok da tarik balik saman, and dia akan pos kad membership and saya akan dapat privilege sbg ahli 4Tune club. Ok saya rase lege la walupon da terbang 1600.

Then mase nk cek website dorang sy found out yg web dorang da xwujud. Yg saye jmpe cume link2 orang2 yang da jadi mangse 4Tune ni. Sy try kol "Kamarul" tu tapi die tak angkat2! Time tu baru rase batu kene hempap atas kepale. Then sy pon terjumpe blog awak ni.

So sekarang ni saya nak tahu perkembangan awak dgn isu ni. Sy mmg rase tertipu sangat2 dgn ayat2 manis dorang.

Sy cume nak cakap je yang doa orang kene aniaya ni makbul! Harap dapat tahu latest update and news dari awak, sbb kalau boleh sy xnk dorang terlepas gitu je. Arap awak dapat reply komen sy ni asap.

apple in my eye berkata...

hamaigad.... my colleague baru jer dpt coll dr "kuantan courts' kes sme mcm u.... kate nyer kene saman rm10k...

sbb nyer die xbyr the blance 5months ago... die juz byr rm150 depo during promotion...balance rm1450 die xbyr... die bg no mr khairul... o19-3206948.... i coll tghari td... kantoi x g solat jumaat....uhuhuh

die suruh my colleague byr rm2296 (harga asal package)... if nk gugur surat saman tu.....
but my colleague ignore n juz tell him yg die nk dtg office diorg this monday...

Gobok Buruk berkata...

As salam,

Baru tadi saya dapat panggilan dr private no yg menyatakan kena saman kat mahkamah Putrajaya sbb kes yg sama la...Saya marah org tu kaw2..lps tu dia pun bg no Kamarul(katanya Peguam Syarikat - 0162012376)..

Si Kamarul ni cakap klu bayar baki RM648 dia akan tarik balik kes...perasaan masa tu mmg bercampur-campur la...nasib baik wife suruh tgk2 web..akhirnya jumpa la web nie...selamat duit aku...

Kenapa la sampai menipu nak duit org yek?Yang x boleh tahan sama bangsa dan agama plak tu..kepada yg buat kerja nie tlglah bertaubat,ingat la doa org yg teraniaya tu makbul..

ecadwinkyasha berkata...

ramai yg da kena yer.lepas ne kena hati2 pula..thanks for the info :)

Vivien berkata...

hi ..

Baru pagi ini saya terima kol dari mahkamah KL atas kes saya tidak beri bayaran penuh pakej keahlian tu dan surat saman akan deliver ke alamat rumah saya, bukan main panik ni, kena saman ! Kalau tidak jelaskan baki pakej tu, CIMB n Maybank akan blacklist aku. Dia pun beri saya nombor kamarul zaman 016 221 0264 kononnya org dari bahagian perundangan 4tune. Aku kol lah. Konklusinya, dia suruh saya jelaskan baki tu tambah dengan fee keluar surat saman rm 200 sebelum pukul 1 pm dan dia sms saya no akaun 5140 6624 2376 (MBB REAL GRAND SYNERGY SDN BHD) dan no sy pendaftaran (916603-X) serta nombor telefon office (09 513 1007).. atau abaikan saja suggestion dia (yg minta jelaskan baki sebelum 1pm) ATAU tunggu surat saman tu datang je lah. Betul betul kes ini kes penipuan? so saya harus abaikan je?

WaNieY berkata...

sori semua lambat reply :)

saya pon tak sangka ramai kena.. memang cuak masa kena tu..

utk vivien : abaikan saja call dari diorang.. saya tunggu sampai sekarang tak nampak langsung surat saman yang kononnya nak hantar tu.

Gobok Buruk : senang2 saja nak tipu duit orang kan. so sama2 kita banteras.. aiceh.. tapi betui tau sapa yang kena ni memang kesian sebab beribu tu. beratus boleh pejam mata sebelah la..

blacklacuna : harap lepas ni jadi pengajaran.. jangan terburu2 percaya.. pengajaran utk saya juga :)

ecadwinkyasha : betul2.. lepas ni kena lebih berhati2..

apple in my eyes : then member awak ada pergi tak? diorang kata apa?

thanks pada semua yang komen :)

syuhaili berkata...

Saya baru dpt call dr spark bizz consultancy ni pasal hr tu ada masuk program medec usahawan..byr deposit ..tp dpt tau tup2 saya x byr ansuran kna surat mahkamah..masa daftr hr tu xde kata lwt 60bulan kna kuar surat saman..dia kata dr medec tekun..betulke kna samann..tolong saya dgn siapa blh refer ..hal ehwal pengguna blh ke kita rujuk

intan berkata...

saya pon baru terkene mcm syuhaili....
tapi sya baru x bayar setahun...terus saya coll tribunal pengguna mintak nasihat....diorng pon bagi cadangan jgn bayar dulu coz mereke x tunjuk bukti agreement yg saya kene saman n mereke x hantar surat warning yg kite x byar balance payment tu...

shiqenhalim berkata...

salam, 2minggu lepas saya ade dapat call dari spark bizz ni...masa diorang call tu saya di singapura sedang libur gitu kat uss. tengah happy syiok layan kat uss tu tetiba sentap sbb dapat call da TN HJ RAZAK.di sebabkan kat uss tu byk game roller coater so saya simpan beg dalam loker.sekali tgk ade 18 miss call dari dia.and ade satu msg yg suruh saya call TN HJ RAZAK dengan segera.0193206845. then saya pon call dengan berdebar sebab nak tau kenapa org ni call byk kali...bila dia angkat tetiba saya kene marah sebab tak angkat call dia..pastu nak marah saya sebab kenapa saya tak settle kan balance bayaran. saya dok konpius bayaran ape..tetiba dia cakap nak saman saya 5ribu sbb xsettlekan balance tu...bila dia ckp dulu saya penah register program usahawan baru saya ingat dua thn lepas sy ade register untuk program usahawan. untuk pakej tu harga asal rm 999...so diorang promote mase tu rm 399.seingat saya...saya bayar deposit rm50 pastu dia kate bleh byr ansuran balance tu.sementara tu t diorang akan pos atau email ape2 berkaitan pasal program tu.....tp selama 2 thn tu sy xpernah terima surat aper mahupon email...surat perintah mahkamah tu pon saya tak terima....amaran ke aper ker...tetiba call suruh sy jelas balance tertunggak rm949 sebelum pkol 3.(dia kate sbb sy xbyr ikot pakej yg ditawarkan harga jadi asal)mase tu dah pkol 2.30pm...naik gila sekejap pk cmner nak byr....duit xder. dlm tgn ade 100sgd jer..memandangkan sy ni student so dlm bank mmg le ade nyawa2 ikan jer duit.panik gile time tu...nak tak nak terpaksa call tunang saya mintak tlg dia tranfer kat teros ke acc CIMB spark bizz tu...tp saya ckp kat org tu sy betol xder duti so sy bayar rm 400 la dulu..dia kate ok...balance nanti sebelum 16/6/2012 ni saya kena byr lagi rm549.kalo tak saya kene saman rm 5k.dalam masa yang sama tunang saya ade call th hj tu memandang sy kehabisan kredit(roaming smpi xder kredit)so dia ade tny. few thing tp dr ape yng tunang saya ckp...pihak spark bizz akan pulangkan semula duit tu jika sy bayar semua jumlah RM999 tu dan cancelkan untuk amek pakej tu lps bayar nanti.tp terpikir plak..takkan la dah dapat duit diaorang nak pulang balik ..kan..pastu saya try la google address spark bizz ni...yg keluar hanyalah luahan perasaan mereka yg kate ditipu...maksudnyer ape? saya pon kene tipu jgk la ni....cmner ngan balanca yg saya kene byr tu....nak wat bodo ker...or sy nak kene mengadu pada mana pihak cnthnye tribunal pengguna...maslah skang ni saya nak tau wujud ke tidak spark bizz dan program2 tu

ros joohari berkata...

salam. bila baca experience u all, sama dgn apa yg i experience sekarang. dlam bulan lepas, ada terima call dari Cik Sharifah h/p no: 0193206845 mengatakan sya akan disaman oleh kerajaan sbb x jelaskan baki bayaran RM399 yg dibeli dr PPU1M - MAEDEC. Saya pn panik la n confuse pun ada, kenapa sampai boleh saman sbb reminder pn x penah antar kepada saya...then menurutnya utk tarik balik samn, saya perlu jelaskan harga pakej asal RM1499 sbb harga rm399 tu harga promosi then perlu jelaskan dlm masa 6 bulan. Siap antar SMS no akaun pd saya utk bayaran atas nama SPARK BIZZ CONSULTANCY. Bila dh bank in, call balik no cik sharifah langsung x pick up & then setelah byk kali call dia inform yg pakej akn dihantar dlm masa 7 hari. baru terpkir yg kena tipu. nak buat tuntutan kt tribunal pengguna tp tgh try dptkan address... mcmana ngn u all yg dh terbuat bayaran tuh, dpt balik ker refund? harap dpt maklum balas.

Faisal berkata...

Salam semua...Kenapalah saya x terbaca blog ni dlu...Saya aru kene semalam sebijik mcm kes Ros Joohari...Mcm mane nih? Saya terpaksa pinjam dari my brother untuk bayar...aduhai...

Wahid Rahim berkata...

pada 12/7/12 hari ini ibu sy telah mendapat pggilan dr private no yg mengatakan ibu sy akan di saman kerana tidak menjelaskan byran..saya yg mendengar cerita ini tekjut kerana akan di saman sebanyak 10k..bkn sikit tu..wanita yg menghubungi ibu saya itu meminta menghubungi hajah syarifah dari spark bizz consultancy bg membuat perbincangan..selepas saya sudah memeasukkan wang rm500 ke dlm accnt cimb merka..saya cuba membuka website company itu alangkah terkejutnya saya bile dpt tahu sudah ramai yg terkena..skrg bagaimana saya mahu mendapatkan wang itu semula???..

fadzlina ina berkata...

ya allah.... same wif me.. bru td dpt kol... same lah modus operandi nye mcm u olss.. cuma saya berkaitan ngn maedec mcm saudari syuhaili tu....
mula2 mmg gabrak.. alhamdulillah adanya suami , parents yg mengingatkan suruh berjaga2, saya tidak terkena..... saya juz tnggu esok je kot2 die ade msg tnye dh bank in ke belom...
dlm kes saya ni, lawyer tu pn azlina dr azman & co
pegawai maedec tu pn rubiah.. 2 2 pompuan... jahatkan.. buat keje dlm bulan pose... x berkat idop korang....

fadzlina ina berkata...

u olls kalau belom terkena, pls alert ngn no tepon yg kawan2 kite dh publish tu.... no yg saya dapat plak, 0193350447 puan rubiah dr bahagian undang2 maedec... then terpikir lah, saya bkn nye beli brg smpai nk saman2 bagai nih... juz byr depost, klu x continue deposit kire hangus lah kan.. giler ah kalau kerajaan buat cm ni nk saman2 rakyat.... hati2 yee..

Ridzuan Salleh berkata...

biasala yg kol pun org melayu jgk... da lame dorg wat keje ni.. sy bru kna sat td.. tp sy da tau mcm tipu sb dia kol dr makhamah rayuan.. tiada sb munasabah makhamah rayuan nk lyn kes yg berharga RM 100. so thanks pd sesiapa yg provide no phone diorg, so boleh la boring2 sy kol dorg sementara tggu bbuka.. saje nk sembur sket dgn tazkirah Ramadhan 2012 !

riang tierana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
270263c8-2d49-11e2-85af-000bcdcb5194 berkata...

u olls smua...sy nak inform modus operandi sykt tu yg terbaru...skarang difahamkan owner yg sama buat bisness maedec tu buka bisnes baru....www.cunla.com.my....mcm ni..membe fb saye keje dgn sykt tu di indera mahkota di kuantan,pahang...dia kena promotela...cari org utk menjadi ahli cunla..sy plak berminatle nak jd ahli cunla ni...sbb tgok flow bisnes yg menarik utk usahawan kecil mcm saya....ada pakej premium rm999 pndftaran dan basic rm399 pndftaran.....skang cunla buat promosi sampai 15hb 11...free registration...hari ni sy nak submit details kat membe saya...pastu dia bg tau yg dia baru aje resign dr sykt tu..details cmpny ni ada kat website www.cunla.com.my...membe dia bg tau owner sykt tu pernah bukak bisness MAEDEC...dan bnyk menipu duit orang....sy pun google pasal maedec ni...dan jumpa blog ni...dan sy rasa...memang cunla ni bakal2 menipu org jugak...facebook diaorg pun ada...try search..kalau owber yg sama buka bisness cunla...mesti modus operandi yg sama....saya harap mangsa2 yg pernah kena tipu berdoa banyak2 agar penyamun dan penyangak ni akan menerima hukuman setimpal...dan balasan ALLAH.....

270263c8-2d49-11e2-85af-000bcdcb5194 berkata...

http://www.facebook.com/datopadukaayahanda.indrakirana?fref=ts

address fb diatas adalah owner MAEDEC...dan skarang dia beroperasi di kuantan buka bisnes www.cunla.com.my...ada mangsa yg kena tipu dgn modus operandi yg sama mcm maedec dan 4tube club...

270263c8-2d49-11e2-85af-000bcdcb5194 berkata...

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=527613

maklumat di ats utk mangsa-mangsa penipuan...buatla polis report ke...apa ke...saman ke...lepas satu bisnes....satu bisnes dia bukak utk menipu org......cuba korang pg ke facebook dia......org semua ingat dia baik...businessman yg berjaya...padalah kaya dgn duit harammmmmmm

270263c8-2d49-11e2-85af-000bcdcb5194 berkata...

satu lg nak tambah...owner yg menipu tu ada pangkat dlm pertubuhan PEKIDA.....ayahanda...jd kepada mangsa2..silalah report kepada pertubuhan PEKIDA...yg ahli tertingginya banyak menipu orang....dgr cite si penyangak ni juga ada kabel kuat....sbb tu sudah nak kena tindakan...harap ramai2 jom pakat dakwa dia...sumbat diaorg yg menipu bangsa sendiri dan kaya dgn hasil dr menganiaya org dihantar ke jail....

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Daisypath - Wedding