Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Jom Exchange Link!!

Rabu, 4 Mei 2011

Al Fatihah untuk Cik Leh..

Arwah Cik Leh di sebelah kiri..


Sebelum ni kami sekeluarga dikejutkan dengan berita kemalangan makcik ida dan (arwah) cik leh aku.. bas ekspress dengan lori kontena di tapah ipoh pada 19 march 2011.. tak yah la aku cita panjang.. sbb rasanya umum dah tahu kes ni... akibat dari eksiden tu, cik ida patah kedua2 kaki.. dan husbandnya cik leh patah tulang punggung.. terpaksa digantikan dengan besi..

setelah sebulan lebih tinggal di hospital, kedua2 dibenarkan pulang ke rumah.. kat rumah makcik aku dah disediakan katil kat luar, sebab cik ida tak boleh berjalan lagi.. cik leh pula boleh berjalan, tetapi tak boleh banyak berjalan... dan nak duduk kalo, kena perlahan2..

lepas seminggu, cik leh ni pergi melawat org kg yang sama2 kemalangan.. rumah dekat2 ja.. anak2 dia temankan la.. time dia lalu kat tong smpah ni, dia tegur bau wangi.. mcm bau sabun.. anak2 dia kata bapak jangan la tegur..

selang 2 hari pas tu, cik leh sakit.. dia jadi penat2.. hari jumaat dimasukkan semula ke hospital lam wah e.. malam tu tgh malam aku ngan bf aku pergi hantar baju kat hospital.. sempat jenguk dia.. cik leh dah tido time tu.. adik dia cik lah yang jaga.. so sembang la sebab apa masuk hospital balik.. cik lah kata.. cik leh jadi tarik.. so terkejut fak.. sbb setahu kami semua dia memang tak ada penyakit tarik tu.. cik lah pon kata xda.. tak pa la.. aku pon minta diri.. sbb dah lewat sangat.. sempat jenguk tengok dia macam tu ja la... tenang ja time dia tido tu..

hari isnin, 2 may 2011 tu kak ya kol pukul 12 lebih, adik ipar cik leh iaitu  sepupu mak aku.. aku dengar dia dok menangis.. aku jadi kalut.. sebab apa ni.. dia kata cik leh dah tak da dah... Ya Allah.. time tu mmg aku pon nangis sekali.. aku g tau mak aku sambil nangis2.. mak aku terkejut.. pakcik aku sorang ni dah nangis.. aku kol paksuman aku.. paksuman aku tanya betul ka.. sebab dia kol tadi pagi.. kata nak kuar hospital dah.. aku kol semua yang kenal cik leh.. kawan2 aku, akak aku, bf aku.. bf aku terkejut sama.. memang sedih sangat2 time ni.. 

terkenangkan cik ida yang patah 2 2 kaki, mak cik ida aku, mak mertua cik leh kaki retak, bersimen.. lagi tak boleh jalan dah duduk atas kerusi roda saja.. sbb dah berusia.. anak2 dia yang paling kecil.. baru umur 10 tahun..

sebelum arwah di hantar ke batu uban.. pihak polis hantar dulu ke GH untuk post mortem.. sbb arwah meninggal masa kes kemalangan belum selesai lagi.. pukul 5 macam tu aku sekeluarga pergi ke GH untuk tunggu di sana.. dalam pukul 6lebih baru habis postmortem.. aku sedih sangat time tu sbb nampak arwah sudah dibalut.. cuma nampak susuk tubuhnya saja.. kami terus pergi ke batu uban.. tunggu di sana.. aku masuk ke dalam rumah.. salam ngan cik ida.. cik ida aku mula menangis.. dia peluk aku. dia kata "acik ida tak da sapa.. cik leh dah pergi tinggal cik ida.. aku pon sama menangis.. sbb sedih sangat.. katil cik ida diletakkan bersebalahan dengan katil untuk mayat.. setengah jam pas tu hampir maghrib.. kereta jenazah sampia.. may dikuarkan.. semua orang di situ menitiskan air mata.. sbb semua sayangkan arwah.. arwah seorang yang suka mengusik.. sapa yang tak pernah kena usik dengan arwah? lagi arwah seorg yang jarang marah.. kecuali anak2 nakal.. arwah seorg yang tak pernah tinggalkan solat.. seorang abg dan adik yang baik.. seorang anak yang baik.. semua sukakan dan sayangkan arwah.. tapi.. Allah lebih menyanyangi arwah.. 

lepas tu arwah ditempatkan di katil sebelah cik ida.. anak dia yang kecil menangis.. semua yang ada disitu turut menangis.. beberapa orang menyabarkan cik ida.. aku dan mak serta keluarga hanya mampu menangis saja.. ramai yang sedih sebab terkilan.. tak sempat jumpa arwah.. masa ahad sebelum arwah meninggal.. dah bersiap2 untuk pulang.. cik leh masuk ke toilet dulu.. kemudian dia panggil anak dia yang sulung, fatin.. dia suruh fatin usap belakang dia.. dia kata bapak nak pergi dah.. anak dia usap2 belakang dia.. time tu dia  pergi di pangkuan anak sulung dia.. dia pergi macam tengah tido.. 

berbalik pada tadi.. setelah smpai.. mayat disapukan dengan minyak.. kemudian kain yang membalut bahagian muka dibukakan... ditutup menggunakan seledang.. kemudian sorang2 masuk untuk tengok arwah dan sedehkan doa untuk arwah.. masa tu tengok muka arwah.. tenang sangat.. macam tengah tido.. muka dia memang tenang..

esok pagi, 3 may 2011 pukul 9.. mayat dimandikan dan dikafankan.. masa dimadikan.. sorang2 datang untuk siramkan air.. aku tak pergi.. sbb tak sanggup tengok badan arwah yang telah dijahit selepas postmortem.. aku menangis lagi ntah untuk kali keberapa.. aku lihat anak arwah yang kedua.. menangis semasa menyiramkan air ke tubuh arwah.. kemudian pukul 12 tengahari jenazah di bawak ke majid batu uban untuk disembahyangkan... kami ramai2 berjalan ke kubur. kubur cuma terletak di belakang masjid..  walaupun time tu tengahari.. tapi cuaca hari itu redup sangat.. seolah nak hujan.. takpi tak hujan.. cuma mendung saja.. kemudian jenazah diletakkan di dalam liang lahad.. selesai semua ramai2 berjalan pulang ke rumah tadi.. Alhamdulillah.. cuaca yang amat redup sangat time tu.. 

sampai di rumah.. aku jumpa cik ida.. bersalaman ngan dia.. dia mintak tolong aku tolong bayarkan duit kereta... aku katakan boleh.. kemudian bf aku datang jumpa.. cik ida aku kata terima kasih byk sbb dah byk tolong cik leh dan cik ida sepanjang depa ada ka hospital.. cik ida kata nanti nak minta tolong aku dan bf aku boleh ka.. aku kata boleh cik ida.. nak tolong apa g tau ja.. 

kemudian kami semua balik ke rumah.. time tu baru cuaca bertukar jadi panas.. mcm biasa.. bila smpai kat rumah.. mak aku kata.. yang arwah cik leh meninggal tepat2 44 hari dari tarikh kemalangan.. Allahualam.. mungkin kebetulan..Arwah masa meinggal baru berumur 45 tahun.. kematiannya disebabkan darah beku di bahagian paru2.. semoga roh Cik Leh dicucuri RahmatNya.. semoga ditempatkan di kalangan orang yang beriman.. Amin... 


Kenangan... Cik Ida, Uzair, Fatin, Nadzim dan Arwah Cik Leh..

0 komen yg ikhlas:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Daisypath - Wedding